Vuk Kosovac: Zelena agenda je strateško usmerenje OTP banke

Author
Vuk Kosovac Član Izvršnog odbora zadužen za poslove sa stanovništvom i razvoj digitala, OTP banka Srbija

„Kao broj jedan kreditor privrede i stanovništva i vodeći pružalac usluga faktoringa i lizinga, imamo posebnu odgovornost prema društvu i stoga ekološki održivo poslovanje predstavlja novo usmerenje OTP banke. Kako naša vizija ne bi ostala samo slovo na papiru, pokrenuli smo Generator ZERO, kao jednu od inicijativa“, ističe Vuk Kosovac, član Izvršnog odbora i direktor Sektora za poslove sa stanovništvom OTP banke. On objašnjava na koji način su izazovi u poslednje dve godine zapravo doprineli uspehu, ubrzali inovacije, digitalizaciju i odluku da OTP banka krene putem „zelene tranzicije“. OTP je danas prisutan u 90 gradova u Srbiji sa skoro 200 ekspozitura, 3.000 zaposlenih i 750.000 aktivnih klijenata.

 1.  Beležite odlične poslovne rezultate. Vi krizu i pandemiju izgleda niste doživeli isključivo kao izvor problema?

Mi smo banka koja rešava probleme, koja je svakog dana usmerena na to da bude bolja i da svim našim klijentima pruži maksimalno kvalitetnu uslugu. Kada je počela pandemija stavljeni smo pred neočekivani test – kako sve procese, odluke i poslovanje organizovati tako da ne trpe ni klijenti, ni zaposleni, ni rezultati. I došli smo do rešenja koje je zahtevalo brojna strateška prilagođavanja. Ali, mi smo zato danas prva banka u Srbiji u kreditiranju privrede i stanovništva, sa neto profitom od 54 miliona evra na kraju trećeg kvartala ove godine, što predstavlja rast od 100 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Imamo zabeležen rast u segmentu poslovanja sa stanovništvom od 12 odsto, produkcija stambenih kredita je porasla 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. To sve zajedno nama govori da smo uspeli, da smo pronašli i ponudili najbolja rešenja za naše klijente.

 1. Postkovid poslovno okruženje će verovatno biti sasvim drugačije od pređašnjeg jer neće biti dovoljno pratiti tehnološke trendove. Znači li to da će agilnost i ubrzana digitalizacija biti ključni faktori napretka?

Apsolutno, jer se menjaju naše navike, i to mnogo brže nego što su bila predviđanja. Recimo, mi do sada imamo zabeleženo oko četiri miliona ecommerce transakcija što je povećanje od 40% za godinu dana. Svi ovi trendovi nas obavezuju da još više ulažemo u razvoj i inovacije i da naša rešenja budu nova, u skladu sa izmenjenim potrebama. Moram da naglasim značaj činjenice da smo deo snažne OTP grupe jer je za ubrzanu digitalizaciju važna ova vrsta ekspertize sa drugih tržišta. Naši klijenti danas očekuju nova rešenja u kartičarskom plaćanju, integrisane modele plaćanja, koji su jednostavni za trgovce, ali i uvođenje cloud sertifikata, zahvaljući čemu će moći da potpisuju dokumentaciju sa bankom preko svog mobilnog telefona, izuzev ugovora kapitalne vrednosti. Time štedimo njihovo vreme, ali i potrošnju papira i optimizujemo upotrebu resursa. U narednom periodu očekujemo primenu i inovacije koja nam dolazi iz Grupe, koja je započela rad sa partnerima na izradi najbržeg superračunara veštačke inteligencije u Evropi. Reč je o tehnologiji koja može da za kratko vreme obradi velike količine tekstualnih informacija i podataka. Zbog toga će naši klijenti imati brže, personalizovanije finansijske usluge.

 1. Nedavno ste raspisali novi konkurs vašeg projekta Generator, pa šta nam možete reći o tome?

Generator Zero je posvećen podršci i nagrađivanju inovacionih projekata koji nude održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska. Konkurs traje do 20. decembra ove godine, a namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima, startap kompanijama, kao i startap neformalnim timovima i preduzetnicima. Najbolje rešenje nagradićemo novčanim iznosom od dva miliona dinara, kao i dugoročnom ekspertskom podrškom na polju poslovne ekspanzije i pronalaženja novih razvojnih mogućnosti, a vredne nagrade će najboljima dodeliti i naši partneri na projektu.

 1. Specijalizovani časopis iz Njujorka Global fajnans proglasio je OTP grupu za najbolju banku u nekoliko kategorija. U čemu ste sve prvi? Da li je tačno i da zvanično imate najbolje ideje za inovacije u svetu.

OTP grupa je dobila nekoliko priznanja od ovog prestižnog magazina, i to za najbolju banku za mala i srednja preduzeća i za najbolju banku za privatno bankarstvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Takođe, dobila je nagradu i za najbolju finansijsku laboratoriju za inovacije na svetu, i to na osnovu finansijskih pokazatelja, kvaliteta usluga i inovativnosti rešenja do kojih se došlo u protekloj godini. Za mene je posebno značajno priznanje za najbolju banku za privatno bankarstvo jer private banking klijenti imaju posebna i vrlo visoka očekivanja od svoje banke, a mi smo to na vreme prepoznali i već nekoliko godina imamo u ponudi široki spektar posebno prilagođenih bankarskih usluga, investicionih i finansijskih saveta za njih, kao i naš know-how u upravljanju imovinom kroz Eminent paket. Razumemo lokalno tržište privatnog bankarstva, a dodatno možemo da ukrštamo različite oblasti naše ekspertize, kao što je korporativni biznis, lizing, osiguranje i želimo da klijentima pružimo najviše kako bismo iskoristili pun potencijal svojih delatnosti i svoje imovine.

Tags:
  0 komentara
  Vuk Kosovac Član Izvršnog odbora zadužen za poslove sa stanovništvom i razvoj digitala, OTP banka Srbija

  Borac za digitalizaciju i redefinisanje tradicionalnog pristupa finansijskim uslugama. Na čelu je timova koji se bave inoviranjem i razvojem finansijskih proizvoda banke, segmentacijom klijenata, data miningom, advertajzingom i komunikacijama. Među mnogim inovacijama koje razvija u bankarstvu, vodio je uspostavljanje prve digitalne ekspoziture u Srbiji.

  Vrati se gore