0800 23 23 22

Nagrade i priznanja

OTP Banka dobitnik ,,Employer Partner” sertifikata za izvrsnost HR procesa

Beograd, 12.08.2022 – OTP banka Srbija dobitnik je ,,Employer Partner” sertifikata, prestižnog HR priznanja konsultantske kuće ,,Selectio”, koja od ove godine uz partnerstvo sa konsultantskom agencijom HR Xcel za srpsko tržište, garantuje izvrsnost HR procesa unutar kompanija i potvrđuje kontinuirano ulaganje, modernizaciju i unapređenje iskustva zaposlenih. Kompleksna i detaljna analiza utvrdila je da se OTP banka najviše istakla u području uključenosti i inspiracije, transformacije i rasta kao i HR strateškog savetovanja. Ovi rezultati jasno ukazuju da banka strateški pristupa zaposlenima i prepoznaje njihovu ulogu kao ključnu u razvoju banke.

Krstinja Šćepanović, direktorka direkcije za ljudske resurse u OTP banci Srbija istakla je da ovaj sertifikat potvrđuje posvećenost usmerenu ka kontinuiranom dijalogu sa zaposlenima, postavljanju inovacionih trendova i odlučnom upravljanju promenama.

“Vreme u kom živimo od poslodavaca zahteva drugačiji pristup ka zaposlenima, klijentima, kandidatima, a banke kao poslodavci prolaze kroz posebno izazovan period. OTP banka kao organizacija radi na tome da svoje HR procese, inovacione prakse i odnos sa zaposlenima gradi po najvišim standardima, ne samo u našoj industriji, već u areni sa najboljima. Bankarstvo volimo, ali nismo samo bankari. Naša liderska pozicija temelji se na korporativnoj kulturi koja zaposlenima omogućava da se konstantno razvijaju, kreirajući promene i inovativna rešenja. Kompetencije koje negujemo i projekti koje pokrećemo nose jasnu poruku kuda idemo, a to je da budemo banka i poslodavac budućnosti. Činjenica da su ovi napori prepoznati ovako prestižnim priznanjem čini nas posebno ponosnima, ali i motiviše da nastavimo u istom pravcu”, izjavila je Šćepanović.

Kako navode iz konsultantske kuće, postizanjem ,,Employer Partner” standarda, kompanije pokazuju da su u stalnoj potrazi za znanjem i razvojem. Proces sertifikacije omogućava jednostavan unos podataka, te kvalitetan HR benchmark, a sertifikacionom timu daje dodatan prostor za ispitivanje stvarnog stanja u organizacijama.

“Kada govorimo o ključnim temama za upravljanje ljudskim resursima, radna uspešnost, leadership kao i HR kapacitet su kategorije koje su posebno izazovne. OTP banka se vrlo uspešno izdvojila upravo u njima, čime je jasno pokazala da teži konstantom unapređenju svojih procesa, modernizaciji i upotrebi savremenih alata u poslovanju. Naša opsežna analiza je to i potvrdila, budući da nije moguće zadovoljiti kriterijume za postizanje sertifikata ako u organizaciji ne postoji dobra povezanost svih procesa”, izjavila je Sanja Jevđenijević, u ime Employer Partner sertifikacionog tima.

Priznanje koje potvrđuje da su zaposleni stub uspeha jeste i nedavno proglašenje OTP banke za najbolju banku u Srbiji, od strane svetskog renomiranog magazina Euromoney. Reč je tradicionalnoj „Euromoney nagradi za izvrsnost 2022“ (Euromoney Awards for Excellence 2022) koja se dodeljuje finansijskim institucijama koje klijentima pružaju najviši nivo usluge, inovacija i stručnosti.

OTP banka je osvojila Human Driven Reshape nagradu za najbolju HR praksu

U Beogradu je 08. jula 2022. kompanija ManpowerGroup, nosilac projekta Human Driven Reshape, dodelila OTP banci Srbija nagradu za najbolju HR praksu 2022.

Projekat #HumanDrivenReshape je pokrenut sa ciljem da se odabere najinovativnija HR praksa koja se ogleda u vrednosti za zaposlene, drušvo i kompaniju i održiva je.

U finalu takmičenja kao najperspektivnije HR prakse, po mišljenju stručnog žirija, izdvojili su se programi pet kompanija dok je sam proces izbora za najbolju HR praksu, podržala i LinkedIn zajednica svojim glasovima.

Ovim povodom, Krstinja Šćepanović, direktorka Direkcije za ljudske resurse OTP banke, izjavila je: “Veoma smo srećni što je naš BFF program prepoznat od HR, ali i šire biznis zajednice koji su nas svojim glasovima podržali. BFF program je pažljivo dizajniran i uspešno realizovan projekat koji smo kreirali u nameri da osnažimo komunikaciju i saradnju među zaposlenima što je bilo ključno nakon završene integracije kada je bilo neophodno  približiti dve korporativne kulture. Svaki vid ulaganja u kreiranje tima koji se temelji na vrednostima kao što su razumevanje i poverenje rezultira većim zadovoljstvom zaposlenih, unapređenjem poslovnih procesa i boljom uslugom za klijente. Želim da se zahvalim svojim kolegama kojih je bilo 100, na učešću i realizaciji, jer bez njih i njihove želje da menjamo stvari BFF ne bi bio to sto jeste. Ostajemo na putu inovativnih transformacija.“

Nagradu je ispred OTP banke preuzela Iva Terzić, HR Business Partner za naš BFF program i put koji smo prošli od Back-Front Fight do Best Friends Forever i tom prilikom izjavila: „Drago nam je što je prepoznata vrednost našeg BFF programa zahvaljujući kojem smo razvili kulturu dijaloga i saradnje. Dodatno, ovaj program je doprineo boljem razumevanju potreba zaposlenih nakon integracije dva velika sistema sa različitim korporativnim kulturama. Ovo priznanje nas dodatno motiviše da nastavimo da inoviramo, a posebno nas raduje što je naš projekat prepoznat i od strane HR, a i šire biznis zajednice. Zahvaljujemo se svima koji su glasali za nas.“

BFF program OTP banka Srbija je osmišljen sa ciljem da osnaži međusobnu komunikaciju i saradnju u organizaciji, poveća razumevanje, građenje poverenja koje rezultira efikasnošću procesa i usmerenosti na klijenta. Nakon zahtevnog procesa integracije, približavanje različitih kulture i unapređenje procesa, odnosno potreba za stabilizacijom i pokret ka inovaciji i transformaciji, je ono što donosi vrednost kompaniji.

BFF program je podstakao proces inovacija i doprineo drugačijem razmišljanju i kreiranju predloga različitih društveno odgovornih inicijativa, a vrednost za društvo se ogleda i u kvalitetnijoj usluzi prema klijentima, boljem iskustvu i zaposlenih i klijenta banke. Pažljivo dizajniran i uspešno realizovan poduhvat, BFF razvija kulturu dijaloga i saradnje, doprinosi boljem razumevanja potreba i fokusa na rešenja. Na taj način postižu se sjajni rezultati u lepšoj atmosferi i kroz bolje iskustvo zaposlenih.

 

OTP banka dobitnik Euromoney nagrade za izvrsnost 2022 za najbolju banku u Srbiji

14.07.2022. Novi Sad – OTP banka Srbija proglašena je za “Najbolju banku u Srbiji” na dodeli godišnjih nagrada svetski renomiranog magazina Euromoney. Reč je tradicionalnoj „Euromoney nagradi za izvrsnost 2022“ (Euromoney Awards for Excellence 2022) koja se dodeljuje finansijskim institucijama koje klijentima pružaju najviši nivo usluge, inovacija i stručnosti.

Kao rezultat uspešno sprovedene najkompleksnije integracije u regionu u jeku pandemije, odličnih poslovnih rezultata uz rastuću profitabilnost, operativnu efikasnost i zdrav rast portfolija kredita, OTP banka se izdvojila kao lider na bankarskom tržištu.

Nakon okončane integracije, banka je uspela da zadrži i poboljša tokom 2021. i 2022. godine poziciju najvećeg kreditora privrede i stanovništva, kao i lidera na tržištu faktoring, lizing i e-commerce usluga. OTP banka veliku pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju i sa razlogom se pozicionirala kao predvodnik zelene tranzicije u Srbiji i primeni ESG principa delovanja.

“Izuzetno sam ponosan što je OTP banka dobitnik ove prestižne nagrade za najbolju banku u Srbiji. Imponuje nam što je magazin Euromoney prepoznao značaj naših poslovnih rezultata i strateške pravce delovanja u jednom od najzahtevnijih perioda za finansijsko tržište. Iza nas je najkompleksnija bankarska integracija na ovim prostorima i ostvarili smo odlične poslovne rezultate uz visoku profitabilnost i kontinuirani rast u svim segmentima poslovanja. Naša komparativna prednost i ono što nas izdvaja na bankarskom tržištu su poverenje klijenata, opredeljenost partnera, ekspertiza i posvećenost zaposlenih, uz snažnu podršku matične OTP Grupe. Ova nagrada nije samo velika čast, već podrazumeva i odgovornost da nastavimo u istom pravcu i sa jednakim žarom u narednom periodu“, izjavio je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Pored priznanja za najbolju banku u Srbiji koju je dobila OTP banka Srbija, „Euromoney nagrade za izvrsnost 2022“ za najbolju banku su dodeljene i matičnoj OTP banci u Mađarskoj, kao i članicama OTP Grupe u Bugarskoj, Moldaviji i Albaniji, što dokazuje međunarodnu ekspertizu i lidersku poziciju u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Godišnja priznanja „Euromoney nagrade za izvrsnost“ uvedena su 1992. godine, kao prva te vrste u globalnoj bankarskoj industriji i važe za najznačajnija i najprestižnija u finansijskom sektoru. S obzirom na to da je pristigao rekordan broj prijava i to iz 100 zemalja stručni žiri magazina ove godine imao je naročito težak zadatak da izabere pobednike. Prilikom donošenja odluke o najboljima, Euromoney sagledava finansijske i poslovne pokazatelje, tržišnu poziciju, kvalitet i inovativnost ponude, stepen inovacija i digitalizacije, korisničko iskustvo, društveno odgovorno poslovanje, kao i poslovnu strategiju u celini.

OTP banka je u prvom kvartalu 2022. ostvarila 33 miliona evra profita sa 16,7% ROE, čime je vodeća banka na tržištu. Na dan 31.03.2022. godine, aktiva je iznosila 5,78 milijardi evra, što predstavlja porast neto aktive od 10 odsto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine. Kada je reč o kreditima, sa ukupnim iznosom od skoro 4,5 milijardi evra u prvom kvartalu ove godine zadržano je prvo mesto na srpskom tržištu sa učešćem od 17,5 odsto.

U okviru OTP Grupe u Srbiji posluju i OTP Leasing Srbija, lider na tržištu lizinga u našoj zemlji, kao i OTP Osiguranje koje pruža usluge životnog osiguranja preko OTP banke. OTP Leasing je u prvom kvartalu 2022. godine zadržao lidersku poziciju na tržištu sa rastom nove produkcije od 17,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine i ukupnim finansiranjem od 24,4 miliona evra novih plasmana, što predstavlja 20,2 odsto tržišnog učešća u novoj produkciji.

OTP banka Srbija dobitnik prestižne nagrade Grand prix za društveno-odgovorno poslovanje

Beograd, 13.05.2022. – OTP banka Srbija dobitnik je prestižne nagrade Grand prix 2022. za društveno odgovorno poslovanje i svoj projekat Generator Zero posvećen aktivnom doprinosu smanjenju karbonskog otiska. Nagradu je dodelila Francusko-srpska privredna komora (CCIFS) i to po sedmi put, na tradicionalnoj, gala večeri sa ciljem da ukaže na najbolje primere korporativne odgovornosti kompanija članica komore, kao  i  da istakne i nagradi izuzetan doprinos Banke na ovom polju.

Grand Prix je OTP banci Srbija uručila Sanja Ivanić, direktorka Francusko-srpske privredne komore na večeri koja je održana u utorak, 12. maja u Beogradu, uz prisustvo ambasadora Francuske, Nj.E. Pjera Košara, diplomatskog kora, uglednih privrednika i predstavnika francuskih kompanija u Srbiji.

Milena Mićanović, direktorka za komunikacije i odnose s javnošću OTP banke Srbija, zahvalila se Francusko-srpskoj privrednoj komori na ovom značajnom priznanju i istakla da će,,zelena tranzicija” i u narednim godinama biti jedno od najvažnijih strateških usmerenja Banke.

“Veoma smo ponosni što smo dobitnik ove prestižne nagrade. Generator  je jedan od naših najznačajnijih i najvećih projekata koji već pet godina sa istim entuzijazmom realizujemo, a koji se kroz svako novo izdanje bavi aktuelnim temama što rezultira  sve inovativnijim rešenjima. Poslednjim izdanjem projekta Generator Zero želeli smo da doprinesemo smanjenju karbonskog otiska, jednom od najvećih izazova današnjice.  Naš cilj je da kao lider u kreditiranju privrede i stanovništva  aktivno učestvujemo i u izgradnji održive budućnosti i sami budemo primer za ekološki odgovorno poslovanje. Klimatske promene i globalno zagrevanje su teme koje su od izuzetnog značaja za čitavo čovečanstvo i iz tog razloga poslovanje OTP banke  usmereno je ka zelenoj tranziciji. Ovo važno strateško usmerenje delimo sa svojim zaposlenima, partnerima klijentima i čitavom zajednicom, te nas posebno raduje što je Francusko-srpska privredna komora prepoznala naše napore, važnost ove teme i pozitivan uticaj našeg projekta, koji ćemo i u narednim godinama razvijati i negovati” izjavila je Mićanović.

Podsetimo, a Generator Zero bio je posvećen podršci i nagrađivanju inovativnih projekata koji predstavljaju održiva rešenja sa realnim i merljivim uticajem na smanjenje karbonskog otiska.

Od 72 jedinstvene prijave, izabrano je 10 finalista glasovima stručnog žirija, a kao pobedničko rešenje proglašena je inovacija startapa B-fresh Technologies, koje rešava problem brzog kvarenja voća i povrća. Banka je za pobedničko rešenje obezbedila novčanu nagradu u iznosu od 2.000.000 dinara, kao i dugoročnu savetodavnu podršku i prezentovanje rešenja u OTP Lab investicionom hub-u matične OTP Grupe kao i u investicionom fondu Portfolion. Svim ostalim finalistima banka je obezbedila promociju na komunikacionim kanalima Banke. Generator Zero podržali su i brojni partneri koji su takođe obezbedili nagrade za jedan broj finalista.

 

TOP 50 – najbolje online stvari

OTP banka je u februaru 2021. godine na 24. po redu manifestaciji „TOP 50 – najbolje online stvari“, osvojila priznanje za m-bank aplikaciju i ponela titulu pobednika kategorije Mobine aplikacije.

Specijalna nagrada Diplomacy & Commerce 2019

OTP banka je dobitnik specijalne nagrade magazina Diplomacy & Commerce za doprinos u očuvanju kulturne baštine.

Nagrada za korporativno volontiranje, 2017.

OTP banci je na osmom međunarodnom CSR Forumu dodeljena Nagrada za korporativno volontiranje u kategoriji „Najbolji novouspostavljeni program korporativnog volontiranja“, za program „Mi smo tim“ – koji je organizovan u svakom od Bančinih poslovnih regiona u periodu jun-septembar 2017. godine. Nagradu dodeljuju Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv povodom Svetskog dana volontera.

Zahvalnica „Naš Beograd“, 2017.

Forum za odgovorno poslovanje je Vojvođanskoj banci na osmom međunarodnom CSR Forumu dodelio Zahvalnicu povodom učešća u volonterskoj akciji „Naš Beograd“ održanoj 27.05.2017. godine u Zvezdarskoj šumi. Volontersku akciju „Naš Beograd“ svake godine u maju ogranizuje Forum za odgovorno poslovanje u cilju promovisanja korporativnog volontiranja

Priznanje za izveštavanje po GRI metodologiji, 2017.

OTP banci je dodeljeno priznanje za doprinos razvoju nefinansijskog izveštavanja po svetski priznatoj GRI (Global Reporting Initiative) metodologiji. Banka je svoj prvi Izveštaj o održivom poslovanju izdala tokom 2017. godine za 2016. godinu, koristeći najnoviju G4 verziju GRI standarda. Forum za odgovorno poslovanje je dodelio ovo priznanje OTP banci, koja je jedna od 11 kompanija u Srbiji koje su 2017. godine izveštavale po GRI metodologiji.

Business & Art nagrada, 2017.

OTP banci je dodeljena nagrada magazina Diplomacy & Commerce u kategoriji Business & Art (biznis i umetnost) za saradnju sa Galerijom Matice srpske. Nagrada je Banci dodeljena na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice ovog magazina.

VIRTUS Zahvalnica, 2017.

OTP banci je dodeljena VIRTUS Zahvalnica za 2016. godinu za sprovođenje jednog od tri najbolja projekta u kategoriji „Dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora“ za saradnju sa Galerijom Matice srpske. VIRTUS nagradu dodeljuje Trag fondacija na godišnjem nivou, i predstavlja jednu od najvažnijih nagrada za društveno odgovorno poslovanje u Srbiji.

CSR Indeks Srbija, 2016.

CSR Indeks Srbija je jedina metodologija u Srbiji koja omogućava objekivno poređenje učinka i uticaja koje kompanije ostvaruju na društvo kroz svoje poslovanje. To je elektronska, automatska platforma koja se sastoji od preko 100 indikatora podeljenih u 5 kategorija: korporativno upravljanje, lokalna zajednica, radno okruženje, tržište i životna sredina. Indikatori su operacionalizovani objektivnim pokazateljima o kojima kompanije izveštavaju u obliku da/ne odgovora. Kompanije za tačnost podataka iz indikatora garantuju prilaganjem dokaza. OTP banka je uspešno ispunila većinu indikatora i samim tim se plasirala na listu CSR Indeks Srbija. Time je potvrdila da se nalazi među liderima društveno odgovornog poslovanja u Srbiji.

Zahvalnica „Naš Beograd“, 2016.

Forum za odgovorno poslovanje je OTP banci dodelio Zahvalnicu povodom učešća u volonterskoj akciji „Naš Beograd“ održanoj 14.05.2016. godine u „Našoj kući“ u Mirijevu, kada smo pripremali obroke za decu iz Svratišta i članove Asocijacije za promovisanje inkluzije Srbije. „Naš Beograd“ svake godine u maju ogranizuje Forum za odgovorno poslovanje u cilju promovisanja korporativnog volontiranja.

VIRTUS Zahvalnica, 2016.

OTP banci je dodeljena VIRTUS Zahvalnica za doprinos razvoju filantropije u 2015. godini na nacionalnom nivou. VIRTUS nagradu dodeljuje Trag fondacija na godišnjem nivou, i predstavlja jednu od najvažnijih nagrada za društveno odgovorno poslovanje u Srbiji.

Najhumanija sredina, 2015.

Zaposleni OTP banke, u saradnji sa reprezentativnim Sindikatom, već duži niz godina organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Banke u Novom Sadu. Broj davalaca iz godine u godinu raste, a organizacija je sve bolja, uz odlične uslove koje Vojvođanska banka pruža ekipi Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. Prepoznali smo potrebu da pomažemo onima kojima pomoć najviše znači, a često im je ona i najhitnija. Ovim akcijama Banka se trudi da širi humanost i da daje primer kako se uz malo truda može mnogo pomoći. Ovakva opredeljenost Banke je prepoznata od strane Crvenog krsta Srbije, koji je OTP banku odlikovao priznanjem Najhumanija sredina.

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore