Ko je podigao igru na viši nivo?

Author
Kristina Čubrilo Savetnik za komunikacije, OTP banka Srbija

Uprkos izazovnim vremenima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, ostali smo istrajni u našem cilju kontinuirane podrške inovacijama u domaćem preduzetništvu.

Generator – naše čedo je projekat koji je prepoznat kao platforma koja okuplja, podržava i ulaže u domaće preduzetnike koji žele i planiraju da svojim inovativnim idejama osvoje naše (a nadamo se i strano) tržište. Kroz Generator želimo da novim preduzetničkim idejama damo vetar u leđa, a postojećim dodatni zalet da se dalje razvijaju i šire.

Godina u kojoj smo se suočili sa pandemijom i svim onim što je sa sobom donela, nije ostavila prostor za velike događaje koje pamtimo sa prethodnih Generator gala – finala, ali nas nije sprečila da u online svetu lansiramo i do kraja realizujemo Gamechanger. Imajući u vidu okolnosti i celokupnu situaciju, temu konkursa smo prilagodili i pozvali sve digitalne projekte, sajtove, aplikacije i druge digitalne platforme koji pomažu i nude nove mogućnosti malim i srednjim preduzećima kako bi prevazišli izazove sa kojima su se suočili usled pandemije.

Na naš poziv se odazvalo preko 170 inovatora, što je za članove žirija bio u startu veliki izazov. Žiri je trebao da izabere za početak pet novih ideja i pet postojećih rešenja koji su time postali polufinalisti i bili nagrađeni promocijom u tradicionalnim medijima, na društvenim mrežama banke, i promotivnim video materijalima kako bi za njihov projekat čulo što više ljudi i malih/srednjih preduzeća. Potom je izabrano šestoro finalista od kojih je žiri na velikom onlajn događaju proglasio po jednog pobednika iz obe kategorije. Pobednici su osvojili po milion dinara, a partneri konkursa (Vojvođanska banka, Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija ICT Hub, kompanija TeleGroup, Beogradska otvorena škola i organizacija Eneca) su nagradili i njih i polufinaliste vrednim nagradama, koje će im olakšati preduzetničke korake u ovim vremenima.

Iako online događaji nemaju energiju i čar kao događaji uživo, trudili smo se da publiku koja je došla na naše online finale što bolje upoznamo sa Gamechangerima, a novac koji bi u redovnim okolnostima bio namenjen za tradicionalni koktel nakon proglašenja pobednika, donirali smo Kafe baru 16, koji zapošljava omladinu iz Svratišta i pruža im socijalnu inkluziju.

Posebnu pažnju posvetite narednim redovima jer i vas želimo da upoznamo sa pobednicima, a svih deset izabranih inovatora možete uvek upoznati na našem Generator sajtu.

Pobednička nova ideja Your Pet World je portal posredničkog tipa koji bi prvi put u regionu spojio dve povezane grupe. Sa jedne strane, nalazili bi se svi pružaoci usluga u pet industriji – grumeri, siteri, pansioni za pse, veterinari, treneri, a sa druge vlasnici pasa i mačaka koji bi mogli da biraju transparentne usluge na lokaciji koja im odgovara. Ponuđači usluga tako će dobiti priliku da, bez ikakvih troškova, ponude svoje usluge na ovom sajtu. Osim besplatne promocije i lakšeg dolaska do klijenata, dobili bi i besplatan softver za vođenje posla. Istovremeno, vlasnici ljubimaca bi imali prikaz svih usluga sa ocenama korisnika, transparentnim cenovnikom i svim potrebnim podacima, te bi mogli elektronski da zakazuju i plaćaju sve usluge. Na taj način, korisnici usluga bi imali veći i kvalitetniji izbor, a ponuđači usluga bi imali besplatan marketing. Nagrada koju su osvojili će im pomoći da svoju ideju sprovedu u delo i njom pomognu malim igračima na tržištu u poslovanju u novim okolnostima.

Zanateria, pobednik u kategoriji postojeće rešenje je onlajn platforma koja okuplja sve male domaće proizvođače koji ne mogu da uđu u velike distributivne lance. Na Zanateria se prodaje odeća, obuća, nameštaj, pokućstvo, prirodna kozmetika, hrana, piće, sve za decu i bebe, za kućne ljubimce, kao i knjige, stripovi i muzička izdanja malih izdavača. Mali proizvođači koji zbog pandemije COVID-19 svoju prodaju treba skoro u potpunosti da presele na internet, tako dobijaju jak prodajni kanal koji je zbog svoje masovnosti jači od svake pojedinačne online prodavnice. Pored toga, Zanateria pruža „prečicu“ korisnicima kojima nedostaje tehnološka i marketinška pismenost. Reč je o konceptu „multi vendor marketplace“, odnosno platformi na kojoj stotine različitih proizvođača imaju svoje prodavnice i nude proizvode u jedinstvenoj ponudi sa ostalima. To je mesto koje ima potencijal da postane neka vrsta sindikata malih preduzeća, a ova nagrada biće im dodatna podrška kako bi ovo rešenje dalje raslo i razvijalo se, a sa njim i veliki broj malih i srednjih biznisa.

Sada kada se osvrnemo na sve realizovane konkurse, sa ponosom i velikim zadovoljstvom možemo reći da ćemo nastaviti da ulažemo u one koji su spremni da se menjaju, inoviraju i prihvate digitalizaciju kao neophodnost sadašnjice.

Istorija Generator projekta

Radi jačanja konkurentnosti srpskog preduzetništva, u 2017. godini pažljivo je osmišljen a potom i pokrenut projekat Generator, koji pod jednim krovom okuplja inicijative i aktivnosti koje podstiču inovativne preduzetničke poduhvate. Iste godine Generator je podržao 40 preduzetničkih inovacija kroz finansijsku podršku, promociju i mentorstvo. Pobedniku je pripalo milion dinara, a skoro 800 inovatora prijavilo je svoje ideje. Sledeće, 2018. godine, nagrađene su najbolje studentske preduzetničke inovacije, a prošle godine Generator 2.0 je bio namenjen digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Krajem 2019. godine u okviru Generatora, banka je pokrenula inicijativu Generator dobrih dela koja je tada podržala šest socijalnih preduzeća i njihove predstavnike, tako što je organizovala u holu zgrade novogodišnji bazar, na kom su proizovodi preduzeća bili predstavljeni zaposlenima i partnerima banke. Početkom 2021. godine organizovan je još jedan ciklus podrške za pet pojedinaca i malih biznisa pod krovom Generatora dobrih dela, ali u online okruženju.

0 komentara
Kristina Čubrilo Savetnik za komunikacije, OTP banka Srbija

Vrati se gore