0800 23 23 22
Datum : 26.12.2023

OTP banka prva banka u Srbiji potpisnica Principa UN za odgovorno bankarstvo

26. decembar 2023. Ženeva – OTP banka postala je zvanični potpisnik UN principa za odgovorno bankarstvo – jedinstvenog okvira za održivo bankarstvo razvijeno kroz saradnju između banaka širom sveta i Programa za finansijsku inicijativu u oblasti životne sredine Ujedinjenih Nacija (UNEP, FI). Ovim potpisom OTP banka ujedno je postala i prva i jedina banka u Srbiji članica UN inicijative, čime se obavezala da će biti dosledna u svojim strategijama održivosti, da će raditi u pravcu usvajanja i implementacije održivih praksi kao osnove svog poslovanja, uz istovremeno očuvanje održivih finansija na najvišem nivou. UN principe za odgovorno bankarstvo do sada je potpisalo više od 300 svetskih banaka.

UN principi za odgovorno bankarstvo predstavljaju glavni okvir kojim se obezbeđuje usklađenost strategija i praksi banaka sa vizijom društva za budućnost, a u skladu sa Ciljevima UN za održivi razvoj i Pariskim klimatskim sporazumom. Prema ovim Principima, banke potpisnice identifikuju i vrše merenje društvenog i ekološkog uticaja svojih poslovnih aktivnosti, postavljaju i rade na ispunjenju ciljeva u oblastima u kojima imaju najviše uticaja, ali i redovno izveštavaju javnost o svom progresu u ovom segmentu. Principi obezbeđuju osnov po kome banke mogu sistemski da razumeju rizike i iskoriste prilike koje nastaju iz tranzicije ka održivijim ekonomijama.

„Potpisivanje principa UN za odgovorno bankarstvo predstavlja ne samo krajnju, nego i iskrenu potvrdu naše posvećenosti i usmerenosti na kreiranje pozitivnog uticaja u društvu i zajednici u kojoj poslujemo. Principi odgovornog bankarstva precizno i sistemski definišu ulogu i odgovornost banaka u oblikovanju održive budućnosti, za šta se mi u OTP banci zalažemo i za šta smo se ovim potpisom i deklarativno obavezali. Liderska pozicija na lokalnom tržištu, tendencija da budemo regionalni lider u finansiranju održivog i postepenog prelaska na niskougljeničnu ekonomiju, ali i podrška kulturnim, naučnim, sportskim i socijalnim projektima od nacionalnog značaja i transparentnost u izveštavanju prirodno su prethodili odluci da postanemo potpisnik inicijative koja na globalnom nivo to uređuje i afirmiše. Čast nam je što smo u društvu onih koji žele da doprinesu da bankarstvo menja svet na bolje“, rekao je Predrag Mihajlović, CEO i predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija.

Poseban značaj Principa UN za odgovorno bankarstvo je i to što ukazuju i na načine kroz koje bankarski proizvodi, usluge i međusobne saradnje mogu da podrže i ubrzaju promene neophodne za postizanje zajedničkog prosperiteta za sadašnje i buduće generacije. Pristupanjem ovoj inicijativi, banke potpisnice pridružuju najvećoj globalnoj bankarskoj zajednici fokusiranoj na održivo finansiranje, razmenu dobrih praksi i izradi smernica i alata koji su od koristi za celu industriju.

OTP banka osim što je jedan od lidera u bankarskom sektoru, aktivno učestvuje u izgradnji održivog društva i nastoji da bude primer odgovornog poslovanja. U Banci su posebno ponosni na svoju zelenu platformu Generator LAB, pod kojom se neguju postojeći i razvijaju novi održivi, ekološki i inkluzivni projekti koji kao zajedničku komponentu imaju održivost i inovacije. Posebno se ističu sajam socijalnog i održivog preduzetništva Generator dobrih dela i konkurs Generator ZERO čija su poslednja dva izdanja bila posvećena pronalasku najboljih rešenja za smanjenje karbonskog otiska, okupivši gotovo dve stotine učesnika. U okviru Generator LAB-a, pokrenut je i projekat OTP Village, kojim banka daje doprinos očuvanju biodiverziteta u našoj zemlju. Implementirajući inovativne načine za ostvarenje energetske efikasnosti i kroz sistemsku podršku društvenom aktivizmu i inicijativama u oblasti kulture, sporta, nauke, obrazovanja i preduzetništva OTP banka pozicionirala se kao jedan od predvodnika zelene tranzicije u bankarskom sektoru i kompanija čiji je društveno odgovorni rad višestruko nagrađivan.

Listu potpisnika Principa UN za odgovorno bankarstvo možete naći na sledećem linku, a više informacija o Principima odgovornog bankarstva dostupno je preko sajta.

OTP banka jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja je na krovu svoje centralne zgrade izgradila solarnu elektrana, odakle proizvedena električna energija ide direktno u sistem snabdevanja EPS-a. Sve ekspoziture povezane su na sistem koji omogućuje da se rasveta svuda gasi istovremeno, a Banka ima i zaključen ugovor o potpunom snabdevanju električnom energijom iz obnovljivih izvora (100% ZelEPS).
Kultura je još jedna oblast koju OTP banka tradicionalno podržava kroz svoje dugogodišnje partnerstvo sa Galerijom Matice srpske, ali uspostavljanjem nacionalnog konkurs za najbolji neobjavljeni roman godine u saradnji sa izdavačkom kućom Booka.
Banka je pokrenula pionirsku inicijativu „Zajedno do solidarnijeg društva“, gde veliku podršku daju partneri Srpski filantropski forum i Trag fondacija. Cilj inicijative je izrada jedinstvenog Registra organizacija civilnog društva, na osnovu kojeg će OTP banka osloboditi od provizija uplate donacija na namenske račune kredibilnih humanitarnih organizacija.
OTP banka je i najdugovečniji sponzor Olimpijskog komiteta Srbije, i predstavlja primer uspešne saradnje između biznis sektora i institucija sporta.
Već treću godinu zaredom Banka učestvuje u globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard, koja ima za cilj da zasadi 100 miliona stabala i na taj način doprinese smanjenju posledica klimatskih promena. Ove godine ukupno 46.885 klijenata Banke je učestvovalo u ovoj inicijativi, što znači da će naša planeta biti bogatija za isto toliko novih stabala.

Mapa ekspozitura

Pronađite ekspozituru

Online ekspozitura

Tim stručnih online bankara radi za vas svakog radnog dana od 08:00 do 18:00 časova i subotom od 09:00 do 13:00

Saznaj više
Vrati se gore